Verbinding

Een blog door publieksmedewerker Franka v Z.

De afgelopen weken hebben we allemaal kunnen ervaren wat het is om een wereldwijd probleem mee te maken, de een meer dan de ander.
We worden overspoeld door berichtgevingen over corona, zieken, faillissementen en ander leed.
We proberen er allemaal het beste van te maken en iedereen lijkt op zoek naar verbinding, zingeving maar ook ontspanning. Het valt namelijk niet mee om lang geconcentreerd bezig te zijn met werk of school terwijl het nieuws schreeuwt om aandacht.
Vandaar een andere invalshoek voor onderstaande titels die geschikt zijn voor lezen als e-book en/of luisterboek waarbij je mag lachen, huilen of gewoon genieten.

NinaIn het e-book “Huis & Ziel“, de spirit van het opruimen laat Nina Elshof je zien hoe je door je huis te analyseren eigenlijk een analyse kunt maken van jezelf. Ken je de uitdrukking ‘Laat me je huis zien en ik weet wie je bent’? Wie in een huis vol spullen en rommel woont, zal waarschijnlijk ook een vol hoofd hebben. En wie een opgeruimd huis heeft, heeft waarschijnlijk ook het hoofd op orde. Nina Elshof helpt je met haar boek Huis & Ziel met opruimen van overtollige ballast op alle fronten, zodat er weer ruimte komt voor enthousiasme, zin in het leven en de stem van je ziel.

literarair

Het e-book “Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey” speelt zich af voor de kust van Frankrijk, op het Engelse eiland Guernsey. Daar heeft een groepje bewoners de oorlog doorstaan door geregeld samen te komen en onder het genot van een eenvoudige aardappelschiltaart te praten over Hamlet, Jane Eyre en andere grote werken uit de wereldliteratuur. Wanneer zij per toeval in contact komen met Juliet, een schrijfster uit Londen die op zoek is naar een onderwerp voor haar nieuwe boek, ontspint er zich een uiterst levendige correspondentie. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de bewoners van de Kanaaleilanden hebben doorstaan onder de nazibezetting en hoe de oorlog de vriendschap, saamhorigheid en onderlinge relaties van de eilanders op de proef heeft gesteld.

wederzijdsWederzijds” van Kees ’t Hart is zowel als e-book en luisterboek beschikbaar. Een 53-jarige conrector vertelt over zijn ervaringen met een louche vereniging die tegen betaling wraak neemt op overlastplegers. Overlast in de buurt, leuk is het niet. Vandalen bekladden muren met graffiti, buren maken na middernacht enorme herrie en kunstenaars steken op een schoolplein achter het huis regelmatig levensgevaarlijk hoge houtstapels aan. Wat doe je eraan? Niet veel, want de politie heeft het druk met ernstiger zaken. Een echtpaar in een grote stad gaat in zee met een organisatie die de oplossing lijkt te hebben gevonden. Ieder lid van de organisatie, die niet voor niets Wederzijds heet, moet af en toe helpen bij de overlastbestrijding. Het echtpaar raakt daardoor steeds meer verwikkeld in zaken waar het niets mee te maken wil hebben. Maar is het wel mogelijk om weer van Wederzijds af te komen?

510229 U0C Witteman_Pekingeend:Witteman_Pekingeend_MPNog een titel die zowel als e-book en luisterboek beschikbaar is: “Pekingeend bij nacht” van Sylvia Witteman. ‘Mama, wil je even wat Chinees voor me opwarmen?’ zegt Boelie. Het is half twee ’s nachts, op zich een uitstekend tijdstip om Chinees op te warmen, daar niet van. Maar als je pas vier bent liggen zulke zaken genuanceerder. Hij staat naast mijn bed met zo’n overdreven wakkere, glinsterende oogopslag die bij nadere beschouwing gevoed blijkt te worden door hevige koorts. De damp slaat van zijn blote lijfje als een gloeiende radiator vol nat wasgoed, en uit zijn bekje walmt de beruchte ziekekindertjeskegel van de betere Franse kazen. ‘Ik wil nog wat pekingeend met saus!’ schettert hij, en begint vervolgens overvloedig te braken, uiteraard net naast het prullenbakje dat ik hem snel onder de kin probeer te schuiven. Met haar kookboeken en haar columns in Volkskrant Magazine en Jan bond Sylvia Witteman (1965) een groot lezerspubliek aan zich. Pekingeend bij nacht bevat een royale selectie uit haar werk. De ongemakken van het dagelijks leven van een moeder met drie jonge kinderen worden met veel humor beschreven. En tot haar eigen verbazing herkent iedereen zich erin…

kunstHet e-book “De kunst van het weggooien” van Nagisa Tatsumi geeft je nieuwe inspiratie bij het opruimen zodat je spullen kunt weggooien zonder schuldgevoel. Nagisa Tatsumi is de grote inspiratiebron van Marie Kondo. ‘Ik kan me de opwinding nog herinneren die ik voelde toen ik begon te lezen.’ – Marie Kondo Weggooien is niet zo makkelijk als het lijkt. Het druist in tegen onze toenemende behoefte aan Elke keer als we iets wegdoen, zegt een stemmetje in ons: ‘Wat een verspilling!’ Nagisa Tatsumi analyseert dit psychologische mechanisme en helpt ons bij het overwinnen van schuldgevoel en schaamte. Daarnaast leert ze ons om al op het moment van aankoop kritisch te zijn en geeft ze tips voor het aanschaffen van nieuwe spullen, zodat we de vicieuze cirkel van kopen en weggooien kunnen doorbreken

 

Luister ook:
Via de luisterbieb app

grand Herman_FInkers_(XX)-om@1.indd belofte

Lees ook:
Via onlinebibliotheek.nl

een huis in Frankrijk-OMEGA.indd lars voeden

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s